
Comments on Proposed Regulations under Section 72(p) 

November 13, 2000 

Carol D. Gold, Director 
Employee Plans Division 
Internal Revenue Service, Room 6526 (CP:E:EP) 
1111 Constitution Avenue, N.W. 

Washington, D.C.  20224 

Re:      Comments on Proposed Regulations under Section 72(p) 

Dear Ms. Gold: 

The American Society of Pension Actuaries (ASPPA) and its members welcome the publication of the Proposed 
and Final Regulations under section 72(p) of the Internal Revenue Code (Code).  ASPPA is a national 
organization of approximately 43,000 members who provide actuarial, consulting, administration, legal and other 
professional services for qualified plans and tax-sheltered annuities.  ASPPA's members and their clients are 
committed to compliance with the legal requirements affecting these plans and arrangements.  On behalf of 
ASPPA and its members, we respectfully submit the following comments on the Proposed Regulations under 
Code section 72(p), published on July 31, 2000 (Proposed Regulations).  

SUMMARY OF ISSUES 

This letter addresses a broad range of issues, which are described in greater detail below.  Our  comments can 
be summarized as follows: 

1.         Specific comments on the Proposed Regulations that address: 
•           Q&A 9(b): Leave Of Absence – Military Service; and 
•          Q&A 19(b)(2) and (3): Additional Security fFor Subsequent Loan Following Deemed Distribution. 
•          Q&A 20: Refinancing and Multiple Loans. 

2.         Comments identifying the following areas in the Final Regulations that need to be addressed or clarified 
by further guidance: 
•           Q&A 1: Assignment; 
•          Q&A 10a: Cure Period; 
•          Q&A 15: Withholding on Deemed Distributions; 
•          Q&A 19: Accrued Interest Following Deemed Distribution; 
•          Effective Dates; and 
•          Effect of Controlled Group or Affiliated Service Group on Participant Loans. 

3.         Comments on the effect of The Electronic Signatures Act. 

I.          Specific Comments On Proposed Regulations. 

Q&A 9(b):  

Leave Of Absence – Military Service 

The Proposed Regulation provides that the obligation to repay a participant loan may be suspended during 
military service without causing a deemed distribution.  Following suspension of the payment obligation, the term 
of the loan may be extended so long as the loan is paid in full by the end of the period equal to the original loan 
term plus the period of military service, and the frequency and amount of payments are not less than required 
under the terms of the original loan.  Although the term of the loan may be extended to include the period of 
military service, the Proposed Regulation requires that interest accrued during military service must also be paid 
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within the extended term.  This necessarily means that the amount of each loan payment following military service 
must be larger than the payment prior to military service.  This could work a hardship on servicemen if they are 
not able to make larger payments on a participant loan following a return from military service.  We suggest that 
the Proposed Regulations be modified to allow the loan term to be extended following military service for the 
period required to pay the loan in full (including interest accrued during military service), assuming payments are 
made with the same frequency and in the same amount as before military service. 

We note that, while the Proposed Regulations permit the extension of the loan term following a period of military 
service, no extension is permitted for any other leave of absence.  We believe the same rule should be applied to 
any participant on a bona fide leave of absence.  The requirement to repay the loan in full by the end of the 
original loan term could easily result in hardship and a deemed distribution for participants returning from bona 
fide leaves of absence who are not able to make higher loan payments upon their return. 

In addition, Q&A 9(a) of the Final Regulations permits the suspension of loan payments only if a participant is on 
a leave of absence without pay or at a rate of pay less than the required periodic installments.  Participants could, 
conceivably, be on leaves of absence with reduced pay at a rate higher than the required periodic installments 
and still not have the ability to make loan payments during the leave of absence.  We request that the Proposed 
Regulations be modified to allow the suspension of loan payments if a participant is on leave of absence with a 
rate of pay less than 60% of their pay prior to the leave of absence. 

Q&A 19(b)(2) and (3):  

Additional Security For Subsequent Loan Following Deemed Distribution 

The Proposed Regulation provides that participants must provide additional security following a deemed 
distribution to obtain a subsequent loan.  Additional security may be provided in the form of an arrangement for 
payroll withholding or other security in addition to the participant's accrued benefit.  In practical effect, this means 
that a participant who has terminated employment must provide additional security, while a participant who 
remains employed may meet the subsequent loan security requirements through a payroll withholding 
arrangement.  This would seem to place a heavier burden on participants who are no longer employed.  In other 
guidance, IRS has ruled that participants who have terminated employment may not be treated differently than 
participants who remain employed (See, Rev. Rul. 96-47).  This rule might also violate the requirements of Code 
section 4975(d)(1) and ERISA section 408(b) that loans be made available to all participants and beneficiaries on 
a reasonably equivalent basis.  Lastly, the regulations do not allow for other arrangements commonly used by 
commercial lenders to assure timely payment, such as direct electronic payment from the borrower's bank 
account. 

We suggest that subsequent loans be permitted, subject to the limitations on the amount of a subsequent loan, so 
long as the participant's account is sufficient to secure repayment, without requiring additional security.  The 
limitations on the amount of a subsequent loan and the provision in Q&A 19(b)(1) that the amount of a deemed 
distribution is taken into account in determining the amount available are sufficient to prevent repeated loans 
followed by defaults, without the additional security requirements.  We also note that the costs of determining 
whether security in addition to the participant's account balance is adequate, documenting such security interests, 
and pursuing foreclosure in the event of nonpayment make these types of arrangements completely unworkable 
for most plans as a practical matter.   

Q&A 20: 

Refinancing and Multiple Loans. 

The Proposed Regulation provides rather complicated rules for determining whether an existing loan is 
considered "outstanding" at the time of a refinancing for purposes of determining whether the $50,000/50% limit is 
exceeded.  An existing loan is not treated as "outstanding" when it is refinanced if the new loan is treated as two 
loans – the existing loan plus a new loan of the amount over and above the existing loan – and both pieces meet 
the level amortization and term requirements.  It would be simpler and more effective to treat both loans as 
"outstanding" on the date of a refinancing, without regard to the payment terms of the new loan.  This clear rule 
would appear to be more effective in preventing abuse.
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The Proposed Regulations also provide that a deemed distribution occurs if a participant takes more than two 
loans in a calendar year.  First, there does not seem to be any statutory basis for this rule.  Second, there is a 
timing question – does a request for a loan trigger a deemed distribution, or can a third loan be requested on 
December 1 with a check cut on January 1 without resulting in a deemed distribution.  Third, it is not clear how 
this rule operates in connection with a refinancing. 

The "multiple loan rule" also seems to provide an opportunity for participants to evade restrictions on in-service 
distributions.  If the penalty for taking more than two loans in a year is deemed distribution treatment, a participant 
could take multiple loans during a year and effectively receive an in-service distribution.  Overall, it may be 
simpler, more effective and more understandable to participants, sponsors and administrators to eliminate the 
multiple loan rule and simply rely on the $50,000/50% limitation to deter abuse. 

II.        Need For Additional Guidance. 

ASPPA applauds IRS efforts to provide guidance in this area, including the Proposed Regulations.  However, 
there are still a number of areas that need to be addressed or clarified by further guidance from the IRS.  We 
believe it is important that the Treasury Department and the IRS develop comprehensive rules governing deemed 
distributions under Code section 72(p) which are specific and clear and can be understood by plan participants, 
in-house benefits staff, and human resources personnel, as well as professional pension advisors.  Accordingly, 
we request further guidance and clarification with regard to the following issues raised by the Final Regulations 
under Code section 72(p). 

Q&A 1 

Assignment 

The regulations state that “any assignment or pledge of interest” of a plan asset as security for a loan, is 
considered to fall under the loan rules.  This regulation should be expanded to state the circumstances under 
which a policy loan on a whole life insurance policy owned by the plan will be considered a participant loan 
subject to Code section 72(p).  Specifically, if a policy loan is obtained and the proceeds are used to pay 
premiums on the policy, is that considered a participant loan? 

In addition, we suggest that the last sentence of Q & A 1(a) be classified to read as follows:  

“For the purpose of section 72(p) and this section, a loan made from a contract that has been 
purchased under a qualified employer plan (including a contact that has be distributed to the 
participant or beneficiary other than a life insurance contract or an annuity contract that fails to 
satisfy section 401 (g)) is considered a loan made under a qualified employer plan.”  

Q&A 10a 

Cure Period 

The regulations should be clarified to state whether the plan administrator is permitted to establish a cure period 
on a loan-by-loan, ad hoc basis after the loan has been made, whether there must be a uniform cure period for all 
participants, and whether the cure period must be set forth in writing.  If the cure period must be in writing, must it 
be included in the Summary Plan Description, the written loan policy, or is including a cure period in the loan 
documents sufficient?   

We also suggest that the maximum cure period be extended.  Regular commercial lending practices may allow a 
cure period of up to a year.  As a practical matter, most plans are administered on an annual basis and it would 
greatly reduce the accounting costs and the opportunities for errors under the deemed distribution rules if loans 
could be reviewed for defaults and deemed distributions on the regular plan administration cycle.  We recommend 
that the regulations be modified to permit a maximum cure period of up to one year.  This longer cure period could 
be limited so that it applies only if it is determined at the time a payment is missed that the borrower has not 
missed any prior payment required under the loan in the preceding twelve months.  
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Q&A 15 

Withholding on Deemed Distributions 

Q&A-15 provides that, to the extent a loan is a deemed distribution when made, it is subject to withholding.  Q&A-
15 further provides that if a deemed distribution results in income at a date after the loan is made, withholding is 
required only if a transfer of cash or property is simultaneously made to the participant.  Under the regulations, it 
is not clear that deemed distributions, whether arising at the time the loan is made or at a later date, are not 
"eligible rollover distributions" within the meaning of Code section 402(c)(4) and, therefore, are subject only to the 
elective withholding rules (and not to the mandatory withholding rules).  See, Reg. section 1.402(c)-2, Q&A-4, and 
IRS Notice 93-3.  Q&A-15 should make it clear that deemed distributions, unlike loan offsets (pursuant to Reg. 
section 1.402(c)-2, Q&A-9) are subject only to elective withholding because deemed distributions are not eligible 
rollover distributions. 

Q&A 19 

Accrued Interest Following Deemed Distribution 

Q&A-19 provides that after a loan becomes a deemed distribution, the interest that accrues is disregarded for 
purposes of Section 72.  Does this mean that the interest accrues for all other purposes, such as the amount of 
the account for purposes of determining if the $5,000 permitted cash-out rule may be used?  Q&A-12 should be 
expanded to make clear that the non-accrual of interest after a deemed distribution has no effect on any other rule 
such as the $5,000 permitted cash-out rule. 

In addition, while the Final Regulations clearly state that interest accruing after a deemed distribution does not 
become a subsequent deemed distribution, further clarification is needed concerning the accounting treatment for 
the additional interest.  In the case of a loan that is treated as an investment of a participant's individual account, it 
seems fairly clear that the additional interest accruing does not become taxable to the participant upon a 
subsequent loan offset or distribution of the loan obligation, so long as the participant has not paid the accrued 
interest and the accrued interest is written off (i.e., the participant does not receive cash equal to the accrued 
interest as part of the distribution). 

However, further guidance is needed concerning how to account for additional accrued interest when a participant 
loan is a pooled investment of the trust.  In this situation, it is clear that the borrower/participant's plan account 
must be reduced to offset accrued interest allocable to other participants' accounts.  It is not clear how the 
reduction/offset of the borrower/participant's account is treated under section 72(p) in these circumstances. 

We suggest that the regulations be modified to state that, in the situation where the participant loan is not an 
individual investment of the account from which the loan was made, if a plan administrator  offsets assets in a 
borrower/participant's account to pay unpaid interest due on a participant loan after the loan becomes a deemed 
distribution and allocates such amount to the accounts of other participants in the plan, then the amount of such 
deduction is treated the same as if the participant had repaid such interest to the plan.  If this change is not made, 
then the participant who has received a deemed distribution will be required to pay tax not only on the balance of 
the non-loan assets that are ultimately distributed, but on the amount that was deducted from his or her account 
to pay interest to other plan participants. 

             

Effective Dates 

It would also be very helpful to have further guidance on the application of the regulations under Code section 72
(p) where a deemed distribution would otherwise occur, but Form 1099-R was not timely filed, as well as what 
constitutes a good faith interpretation of the regulations prior to the stated effective dates. 

Effect of Controlled Group or Affiliated Service Group on Participant Loans 

Finally, further guidance is need to clarify what aggregation rules apply to controlled groups and affiliated service 
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groups in determining the maximum loan amount available.  The regulations should be modified to clarify whether 
plans of controlled group or affiliated service group members may or must be aggregated for purposes of 
determining the maximum loan amount available to a participant. 

III.       Comments On The Effect Of The Electronic Signatures Act. 

Under the Electronic Signatures Act, those engaging in transactions must consent to the use of an electronic 
medium.  It is not clear whether this consent requirement means that transactions may be offered only through 
electronic media on a take it or leave it basis, or that a parallel paper procedure must be offered.  The regulations 
could be read to state that, by requesting a loan, a participant or beneficiary consents to the use of the electronic 
medium.  Clarification is needed as to whether this consent is sufficient under the Electronic Signatures Act or 
whether plans must offer a parallel paper procedure for participant loans. 

These comments were prepared principally by James C. Paul of  the ASPPA IRS Enforcement Committee, 
chaired by Jeffrey C. Chang, with the assistance of Jeffrey C. Chang, Martin M. Heming, Fred Singerman and 
Cynthia Groszkiewicz.   Others participating in the preparation of these comments include the Government Affairs 
Committee Co-Chairs and the Government Relations Committee Chair.   

Please contact us if you have any comments or questions regarding our comments. 

Very truly yours, 

Jeffrey C. Chang, APM, Chair                                Brian H. Graff, Esq.  
IRS Enforcement Subcommittee                            Executive Director 

Bruce Ashton, APM, Co-Chair                               Craig Hoffman, APM Co-Chair 
ASPPA Governmental Affairs Committee             ASPPA Governmental Affairs Committee 

R. Bradford Huss, APM, Co-Chair                        Theresa Lensander, CPC, QPA, Chair 
ASPPA Governmental Affairs Committee             ASPPA Administration Relations Committee  
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